"Ketahuilah bahawa kesusahan itu akan membuka pendengaran dan penglihatan, menghidupkan hati, mendewasakan jiwa, mengingatkan hamba dan menambah pahala".

~ IkLan ~

CounTeR



~ TimE ~

Saturday, December 10, 2011

-: NosTalgiC ScHooL DayS :-


Assalamualaikum

Mood nak berblogging datang kembali.. Nak berkongsi cerita masa zaman2 remaja di alam persekolahan.. chewah.. =)
Hanya dengan tengok gambar je.. hehe..
Korang tengok sendiri & pandai2 lah korg fikir sendiri cerita disebalik gambar-gambar ini..
Tapi mmg aku xkan lupa zaman belajar yg sememangnya seronok.. dan rasenye korg sendiri pun tahu betapa keseronokannye tak boleh digambarkan dengan kata-kata & melihat gambar sahaja.. kan.. kan..
Dan sekarang ni bila dah masuk alam pekerjaan keseronokannye berbeza dgn alam persekolahan..

Masa ni kelas form 2 Jasa.. Susah jugaklah nak igt nama-nama cikgu ni.. Klu ade kwn2 lame yg boleh igtkan kembali.. pls remind me.. hihi

Form 3 Cekal.. Cikgu kelas masa ni aku igt lagi sbb cikgu ni sporting..haha
Cikgu Mohd Syakir.

Haha kelas ni paling best sbb semua lelaki, sorg je perempuan :)
Form 5 RF. ermm ape ye nama cikgu ni..haishh teruknya memori ingatan aku.. hehe sorry cikgu..

Team hoki wakil sekolah.. Agak strong jugak lah aku masa tu.. eeerkk
Jurulatih Cikgu Ezani [KFL]..

Meraikan kemenangan ke pertandingan seterusnya..
Masa ni kat padang sekolah Clifford.

Dorm F [Feweet]..
Banyak sgt story kat dorm ni.. gembira+sedih+takut+berani+++ byk lagi lah..
Akitiviti sukaneka Aspuri antara dorm.

Ikm Sungai Petani Batch 50.. TKAS [Tampan Kacak Anggun Sekali]

Family day at Bendang Man, Kedah.

Haha.. Juara kumpulan Family day TKAS.
Dengan En.Md Noor :)

Jamuan akhir semester..

Presentation masa kat Kolej..
Masa 2 byk gambar yg hilang.. so xde byk gmbr yg boleh upload..

Bersama En. Wan Noor Azman
[Pengurus projek MRR2]

Masa ni kursus lepasan graduan kat ABM sintok..
Pengalaman paling best sebab K.A.M.I seperti satu keluarga.. :)
Anjuran CIDB.

Bersama Madam yg paling kami suka & berjaya..
Puan Wan Maimun Wan Abdullah
[President ISM 2009]..

Trainer ni paling sporting sampai lupa nama sebenarnya..
Kitaorg just call die En.Doremon.. Dan kami juga digelar dgn name watak animasi.. hihi
Trainer: En.Hisham Badrul Hashim.



Trainer: En. Zainal Mat Rais
[PPK, Unit Rekabentuk Fasiliti; Ibu Pejabat JKR]

Trainer: En. Imran Ariff Sulaiman
[Penolong Pengarah; Unit Pengurus Projek Ibu Pejabat JKR]


Bersama En. Mohd Surur Ahmad Thayar
[Unit Arkitek Landskap; Ibu Pejabat PKNS]

Kursus ni menitik beratkan kepada kerja berpasukan semasa bekerja..

Ada gaya lecturer tak??? hehe

Teamwork..

Presantation by group.

Taklimat & lawatan tapak ke Unimap

Lawatan tapak..

Sempat lagi ambil gambar sebelum balik..


Happy sgt masa ni selepas balik dr kenduri rumah June..
Korang memang best.. xleh lupe kengan bersama selamanya..

Pada korang-korang yg kt luar sana klu ditawarkan mengikuti kursus2 seperti ini anjuran CIDB, NIOSH, DOSH, PKK dan yg berkaitan dengan pembinaan jgn lepaskan peluang ni.. Sbb banyak ilmu & pengalaman yg disampaikan oleh Trainers yg korang boleh praktikkan dalam pekerjaan korg.. Sangat2 berbaloi..

Okies klu dah tengok jgn lupe comment.. :)
Pada kwn2 yg masih igt lagi nama2 pengajar tolong kembalikan ingatanku.. tq
Salam dari saya.. babai


Monday, September 26, 2011

::Ubah::

Assalamualaikum peminat-peminat setia blogger..

Wahhhh sgt dh lame sy x mengupdate blog..

Hari ni terasa nak exercise jari jemari untuk menaip story mory skit..
Saat ini sy terasa mahu lakukan perubahan dalam kehidupan saya..
Tetapi ntah kenapa perubahan itu masih samar2 dan takut utk melakukannya..
Mungkin kerana terlalu banyak berfikir baik & buruk perubahan itu..
Org kata jika perubahan ke arah kebaikan jgn takut untuk melakukannya kerana pasti ade jalan penyelesaian & keredhaan dr Allah..
Tapi situasi ini xtahu nak ckp mcmn????
Sbb perubahan ini ade baik & ade buruk..
Apepun hanya sy yg dpt mengubah diri sy.. kan..kan..kan..
Semoga Allah sentiasa memberikan jalan terbaik buat hamba2Nya & agar ape sahaja yg sy lakukan mendapat keredhaan Allah..
Doa2 kan yg terbaik ya kawan2..
Okies jumpe lg di entry akan dtg..
Salam sayang dr sy buat semua pembaca.. ('',)

Sunday, September 25, 2011

ATV Rider


Salam all weekend..

I want to share with u all out there my ATVriding fun (All-Terrain vehicle).
Is located at the Kg. Kemensah
near National Zoo.. After entering the National Zoo route and straight up to see the signboard ATV..HaH .. easy 2 find.. u all should try it. Very adventure and fun.
There is some pictures i can share with u..

Jom2 tengok!!!

Join the TRC's Parliament team

Hoyeeeaayy!!!





Ready to Go!!!

The beauty of waterfalls

Really awesome...
So... Have a nice day :)



Friday, May 6, 2011

SeLaMat HaRi Ibu Mak

Assalamualaikum semua... ('',)



Lafaz Yang Tersimpan..

Selamat Hari Ibu Mak..
Dan pada ibu-ibu sedunia..
Kaulah insan yg teristimewa yg dianugerah Tuhan..
Hargailah ibu selagi masih berkesempatan..

Sempena Hari Ibu, ade kejutan tuk mak tercinta dr anakmu yg kejauhan..
Special tuk Mak.. Sy SAYANG Mak.. Muaaaahhhhh love u mak sampai hujung nyawa..
Ni untuk Mak by Pos..

sweet kan rase sayang sgt nak makan.. hehe

okies.. stop disini,,

c all next entry..

Salam sayang dr sy.. ('',)

Thursday, April 28, 2011

Best The Besta


Salam uolllllss..


Entry kali ni sesaje nak share & collect info dari readers mengenai alat elektronik yg sememangnye semakin canggih sekarang ni..

For sure sekarang ni uollllss dah dengar mengenai kamus elektronik kan..kan..kan..!!!

Memang dah lame sy cari & nak bli kamus elektronik.. bukan apa snng, n xyah bawak kamus kemana2.. just bawa kamus elektronik sebesar lebih kurang I-pad yg ade diluar sana.. Dan klu xpaham ape2 makna just taip je perkataan yg kita xpaham 2.. bukanlah nak blaja dgn senang tp uolllss pun tahu skrg nie kan zaman dah canggih & semua org pun berlumba2 menimba ilmu.. Tambah pula sy yg dah berkerja ni, sumer perkara nak cepat..

So, ni salah satu cara utk sy mahu meningkatkan penggunaan bahasa di tempat kerja..

Dalam masa yg sama sy dah survey kamus2 elektronik yg terbaik dipasaran dan tertarik pada kamus keluaran BESTA model MD856 yg baru dipasaran..

Rata2 pengguna yg dah memiliki kamus ni berpuas hati walaupun harganya agak mahal.. Tp berpatutan dgn barang yg diperolehi..

Yelah mmg lah fikir 2 3 kali nak bli sbb harga yg mencecah 1k.. tp bile direnung kembali sampai bile nak tggu.. Pasal duit klu tak dihabiskan dgn benda yg berfaedah ni mungkin akan hbs kat perkara yg langsung tak nmpak faedahnye..

Mayb dalam mase terdekat ni akan ku usahakan untuk memiliknya...

Kamus ini juga ada dijual di Pesta Buku Antarabangsa di PWTC...

Kepada pembaca2 yg nak suggest kamus yg lebih baik atau yg bagus & harga berpatutan leh share info dgn sy okiessssss... Thanks

Kat sini sy sertakan butir2 bg produk Besta MD856 :-


Rasanya uolllsss leh nampak kot.. malas nak menaip description, so snip aje...
okies lah..cukup setakat ni je kot.. jumpe lg lain entry..

bubaiiiii~~~

Assalamualaikum...

Saturday, April 23, 2011

" Giveaway from Moscow by Miszlullaby"

Salam buat semua pembaca..

First of all, thanks to coz tag my name for contest
"Giveawal for Moscow" nie..ngeeee.. :)

Actually sy xberapa arif pasal contest2 cam gini..tp ni the first contest yg sy sertai.. Menang atau kalah xkesah, yg penting sy mencuba.. klu menang Alhamdulillah & sy sangat berbesar hati.. ('',)

Uolllsss pun leh sertai contest ni,...
jika berminat just klik kat sini ----> " Giveaway from Moscow by Miszlullaby"


Jika anda menang contest ni anda berpeluang memenangi HADIAH BEST DARI MOSCOW..

Bestkan..kan..kan..tak dapat pegi MOSCOW dapat hadiah dari MOSCOW pun dah okey,,, hehehe..

Tarikh tutup contest ni maybe 30/8/2011.. So masih belum terlambat..

Saya tag mereka-mereka ini....


Okey..settle, harap2 berjaya....

Yang lain-lain pun boleh join jugak.. ('',)

Thanks......

Bubaiiiiii...


Friday, April 22, 2011

Jom Pakat P ramai-ramai ke PESTA BUKU


PBAKL atau KLIBF kembali lagi yang ke 30..

Setiap tahu akan sy tggu pesta buku ni tp xpernah berkesempatan untuk pergi..

Bukannye ape, kadang2 terlupa, adakalanya masa yg tak mengizinkan..

Tapi kali ni mmg sy nak pergi dan nak cari buku-buku yg dah lama sy nak cari..

Jom kawan-kawan kita memeriahkan lagi pesta buku ni dgn mengumpul dan menambah ilmu..

Pesta buku ni bermula 22 April - 1 Mei 2011. Bertempat di PWTC..

Jadikan amalan membaca budaya hidup kita.. kerana dengan membaca banyak ilmu akan diketahui..

Membaca dapat menjana minda untuk berfikir, memerhati dan menginsafi diri sebagai hamba Allah s.w.t.



Friday, April 15, 2011

Seman9at Yan9 Hilan9


Assalamualaikum semua..
Salam pagi Jumaat yg indah lg harmoni..
Bila tiba hari jumaat, ramai yang nampak cool dan tenang dr awal pagi untuk melakukan sesuatu perkara.. Bagus dan sangat baik untuk permulaan seharian bagi menjalani mood seharian.. Berbanding dengan hari2 lain atau hari Isnin yg selalu dikatakan MONDAY blues or moning sickness pd pagi Isnin..

Apa2 pun bergantung pada individu yg mahukan permulaan mood yg baik pd setiap hari..

Sebenarnya kehidupan ni tak lah terlalu rumit sepertimana yg kita bayangkan. Ianya akan bertambah rumit jika kita sendiri memikirkan ianya rumit. Begitu juga jika kita memikirkan apa yg kita mahu lakukan sesuatu itu mudah maka, InsyaAllah mudah lah jadinya dgn usaha yg gigih..

Setiap manusia tidak terlepas daripada mempunyai sifat yg mahukan kejayaan. Kejayaan didorong oleh motivasi yang kuat untuk mencapai sesuatu. Walau bagaimanapun, kebanyakan orang gagal untuk mengekalkan motivasi mereka. Ini menyebabkan ramai yang terkandas dan cepat mengalah sebelum bertindak.
Minda (mind power) merupakan kunci kepada tindakan dan sikap setiap manusia..

Mari kita berkongsi tips untuk memotivasikan diri kita untuk lebih berjaya..
Motivasi ini saya ambil dr petikan iluvislam untuk perkongsian kita bersama..

Apakah faktor utama untuk kita mengekal motivasi selama 7 hari berturut-turut? Menurut kajian, apabila seseorang itu mampu mengekalkan motivasi selama 7 hari, maka proses untuk mencapai kejayaan adalah lebih mudah.

1) Cari Ayat Motivasi Relevan Selari dengan Impian

Lakukan sedikit carian untuk mencari ayat motivasi atau 'quote' daripada pakar dalam bidang masing-masing. Pastikan ayat tersebut tersebut selari dengan impian yang kita ingin kecapi.

Selepas itu, tulis semula dalam kertas atau cetak. Kemudian tampalkan di tempat yang mudah untuk kita lihat setiap hari. Untuk tambahan, jadikan ayat motivasi tersebut sebagai 'wallpaper' komputer kita.

Pakar psikologi mendapati ayat-ayat motivasi mampu meningkatkan motivasi dengan segera. Ia akan menjadi lebih efektif jika kita mengulanginya setiap hari.

2) Membina Kumpulan Motivasi

Robert Kiyosaki, penulis buku Rich Dad Poor Dad menyatakan bahawa seseorang itu mudah untuk mendapatkan motivasi berterusan, jika mereka bergerak secara kumpulan. Hal ini juga disebut dalam buku Think & Grow Rich oleh Napoleon Hill.

Apabila kita mempunyai kumpulan yang mempunyai matlamat sama, maka potensi untuk kita kekal bermotivasi adalah tinggi. Ini kerana setiap seorang akan menyumbang kekuatan untuk memotivasikan individu yang lain.

3) Tulis Matlamat Setiap Hari

Dengan menulis matlamat setiap hari, kita dapat mengingatkan diri terhadap apa yang ingin dicapai pada masa akan datang. Secara tidak langsung ia dapat meningkatkan motivasi menerusi minda separa sedar.

Biasakan tulis matlamat sebelum kita tidur. Dengan cara ini, kita telah mengaktifkan minda separa sedar untuk memproses langkah-langkah, supaya matlamat kita tercapai.

Jadi, mari kita bersama-sama berusaha melakukan perubahan ke atas diri kita jika kita berasa lemah dan kurang keyakinan.. Kerana perubahan itu datangnya dari hati yang ikhlas, yang tulus. InsyaAllah.

*Manusia sentiasa perlukan perubahan kerana iman kita naik dan turun. Jangan biar jalan kita dihiasi dengan futur.

Friday, April 1, 2011

:: Sukan Tahunan ::

Hari : Ahad
Tarikh : 27 Mac 2011
Tempat : Sekolah Rendah Agama Rakyat Seksyen 7, Kota Damansara
Masa : 8.00am

Sekolah : Pasti Little Mukmin

Seawal paginya anak2 saudaraku sudah bangun dengan bersemangat sekali untuk menghadiri sukan tahunan di sekolah tadika mereka. Maklumlah buat pertama kalinya bersukan disekolah..

Sukan tahunan Pasti Little Mukmin

Pingat-pingat yang akan dimenangi oleh murid2 tadika pasti little mukmin

Perbarisan sebelum memulakan aktiviti sukan.
Naqiuddin mewakili rumah
Kuning

Senaman memanaskan badan sebelum memulakan aktiviti.
Nasuha mewakili rumah
Biru

Acara berlari membawa bola pingpong..
uyin yg bersemangat membawa bola pingpong. Dapat tempat ke2..

Acara lari pas baton.. acara ni pun dapat tempat terakhir..

Acara isi air dalam botol..
Tak buleh lupe acara masa sekolah dulu2 mesti ada acara ni..

Kesian Syeera, setia menemani abang & kakaknye bersukan..
Dalam kepanasan sampai meleleh air liur die..
tp die tetap tak meragam.. Baik betul..

Setelah berpanas & berpenat akhirnya berbaloi..
A.Long tetap dapat hadiah.. Banyak nye hadiah..
~Mood ; Letih tp happy ('',)

Uyin pun dapat hadiah jugak..
~Mood ; happy

uiittt jaja pun nak hadiah jugak..
seronok tgk abang & kakak bersukan..

Kegembiraan mereka terasa apabila ibubapa hadir memberikan sokongan.. Kalah atau menang bukan menjadi ukuran. Yang penting semangat kesukanan & kerjasama antara pasukan..
Keseluruhan tempat pertama dimenangi oleh pasukan
Biru. Tempat kedua pula dimenangi oleh pasukan Merah. Dan tempat ketiga dimenangi oleh rumah Hijau. Manakala rumah Kuning mendapat tempat terakhir..

ReHat Sini Jap