"Ketahuilah bahawa kesusahan itu akan membuka pendengaran dan penglihatan, menghidupkan hati, mendewasakan jiwa, mengingatkan hamba dan menambah pahala".

~ IkLan ~

CounTeR



~ TimE ~

Saturday, March 26, 2011

:: Happy..happy ::


Happy birthday to u~happy always~happy forever~


Dedicate this song just for u..

KU ADA KAMU

Di kala ku kehilangan
Di dalam kegelapan
Kau suluhkan sinar petunjuk
Di kala ku kesedihan
Kau ukirkan senyuman
Dengan penuh sabar memujuk

Engkau menyambut tiap kali aku terjatuh
Andai hari esok langit akan runtuh
Tabahlah menjunjung bersamaku
Andai hari esok dunia gelora
Takkan ku gemuruh selagi ku ada kamu

Di kala aku tak pasti
Kau tampil dengan berani
Membimbing agar lebih yakin
Dan bila hidup penuh soalan
Kau berikan jawapan
Melengkap semua kekurangan

Engkau menyambut tiap kali aku terjatuh
Andai hari esok langit akan runtuh
Tabahlah menjunjung bersamaku
Andai hari esok dunia gelora
Takkan ku gemuruh selagi ku ada kamu

Tidak mungkin diri ini mampu hidup tanpa doronganmu
Andai hari esok langit akan runtuh
Tabahlah menjunjung bersamaku
Andai hari esok dunia gelora
Takkan ku gemuruh selagi ku ada kamu


Thursday, March 24, 2011

:: Perempuan Suka & Tak Suka Tentang LeLaki ::

Perempuan suka :

- lelaki yang gagah selalu pegi workout kat gym

- pandai bersukan bola, basket, ragbi etc.

- bijak pandai CPGA mesti sentiasa atas 3.5

- ada kereta especially sports car tak kisah la tahun bila

- pandai jamming guitar, bass, drum, keyboard etc.

- pandai buat lawak especially depan pompuan

- tau jalan2 dekat surrounding area boleh lead bila pegi travel

- pandai computer asal ade prob pc leh settlekan!

- walaupon rock tapi alim2 sket bleh lead solat jemaah

- berambut pendek dan kemas

- tak terlalu clean shaved tinggal la sket janggut in vertical line..macho siot

- wangi pandai pilih perfume

- hadiahkan bunga even sekuntum rose je

- selalu hadiahkan teddy bear kalo kecik bagi banyak2, kalo besar satu je

- ingat birthday awek tak lupa bagi hadiah best2

- pandai amik ati mak and abah awek

- lelaki yang matang.. barulah pompuan yakin berada disampingnya..ni tak, setiap masa cam budak2..!!

- memahami pompuan

- lelaki yang tenang dan sabar..lebih2 lagi bila dilanda masalah

- sanggup teman awek shopping biarpon berjam-jam

- bleh bagi pendapat bila awek Tanya awak, tudung wardina ni sesuai tak dgn saye?

- bila cakap dlm phone, let women do the talking lepas tu kasi komen


Perempuan tak suka :

- lelaki yang lemah kurus, tak workout

- tak terer bersukan petang2 tak kuar main, dok umah je

- study asyik kantoi dok struggle nak kekalkan CGPA atas 2.0

- malas cari kerja harap duit scholar je

- lelaki yang mudah meninggikan suara walaupun pasangannya tidak bersalah.. Panas baran!!!

- lelaki yang suka main kayu tiga.. awek kat sebelah masih nak mengorat awek lain!

- lelaki yang sangat ego.. pantang dicabar..!! x cool langsung...

- lelaki yang suka mengongkong.. semua bende kene report dulu..

- pentingkan diri sendiri.. tak macho langsung !!!

- tak minat muzik langsung tak leh sembang pasal rock bands

- takde sense of humor org buat lawak die blur je

- lelaki kedekut.. nak tipon awek pun berkira

- tak romantic bila awek mintak berkali-kali baru nak bagi bunga

- lelaki yang mata duitan ‘lelaki spedo’ jangan ingat perempuan je ada.. lelaki skrg pun ada maklumla perempuan sekarang sumer dah berkejaya..

- takde keta pegi memane tumpang keta orang atau naik bas.. tak pun harap keta company je..

- takde life tak gi jenjalan memane and tak tau tempat sekeliling

- tak celik IT buat excel pon kantoi

- asyik enjoy siang malam tak ingat mati

- rambut serabai panjang dan tak terurus..

- kuat sangat isap rokok sekali-sekala takpe la kot..tak langsung lagi cool!

- badan berbau malas mandi

- lelaki pengotor, tak kemas langsung habis taek ayam kat tepi jalan tu dorg sapu bersih..

- wish happy birthday seminggu lewat kuat lupa

- dah bertahun couple tak pernah jumpa parents awek

- lelaki yg suka menipu ataupun memberikan alasan yg tak munasabah.. naluri pompuan ni kuat tau..!!

- banyak bagi alasan bila diajak pegi shopping

- asyik jawab tak kisah bila orang tanya pendapat dia

- kuat cemuburu.. klu ya pun cemburu biar la bertempat

- lelaki yang tak tahu menghargai

- bila borak on the phone, dia pulak yg pot-pet lebey2

- lelaki yang cepat perasan.. angkat bakul sendiri - lelaki yg suka control macho.. pehh! nak dikatakan macho, ada juga yang tak. hancur je yg lebih kot!.. wanita je yg boleh menilai kemchoan lelaki..


Thursday, March 10, 2011

BiLa ♥ MuLa BeRbiCaRa








♫•♥✿•♪♫•✿•♪♥♫•♥✿•♪♫•✿•♪♥♫•♥✿•♪♫•✿•♪♥♫•♥✿•♪♫•✿•♪♥♫•♥✿•♪♫•✿•♪♥♫•♥

Wednesday, March 9, 2011

TeRJa9a DaLam LeNa


Assalamualaikum readers....
Bertemu lagi kita semua dalam episod terbaru..
Bersyukur sgt2 kehadrat Ilahi kerana masih diberi peluang utk hidup dan bernyawa dikala ini...
ehem..ehem.. mukadimah yg ada bersangkut paut dgn tajuk entry kali nie..
Nak dijadikan crita....

Dikala sedang nyenyak tidur dlm keletihan di tengah malam yg hening tetibe aku brada di alam yg aku sendri pun xtahu.. Pada masa 2 aku brade dirumah dikampung halaman.. dengan tetibe aku mendapat berita yg paling aku takut & sedih nak dengar.. dan secara xlangsung air mataku berlinangan dan aku menangis kesedihan.. jalan crita yg agak panjang dan tak sronok tuk aku berkongsi disini..

Dalam suasana yg sedih dan pilu tetiba aku terjaga dr tidur.. Dan aku tersedar yg aku hanya lah bermimpi.. terkapai2 & tercapai hendphone dan aku melihat jam bru menandakan pukul 4 pagi... Astaghfirullah.. mimpi rupa2nya aku..nasib baik mimpi.. Terfikir sejenak mcmne aku boleh mimpi sebegini.. hmmm mimpi hanya mainan tidur..
Nak kate tidur tanpa membasuh kaki, sebelum tidur lgi aku dah berwuduk & solat..
Dalam keadaan mamai2 aku mula menarik selimut dan ingin menyambung tidurku.. Pada ketika itu aku tidak dpt melelapkan mata semula & mula berfikir tntg mimpi yg aku alami.. Dan air mata aku mula mengalir..

Seingat aku ni lah kali pertama aku bermimpi seperti ini.. Dan pd kebiasaannya ape yg aku mimpi jarang utk aku igtkan kembali samada mimpi gembira, sedih atau pun menakutkan.. bile tersedar & terjaga dr tidur aku boleh tertanye, ape yg aku mimpi td yerk..
tp kali ni memang aku ingat setiap jalan crita dlm mimpi aku tuh..

Kemudian aku membaca artikel2 mengenai Tafsiran mimpi menurut Islam.. Serta mimpi2 menurut Al-Qur`an dan As-Sunnah..

`Tidak semua mimpi dapat ditafsirkan makna yang terkandung didalamnya. Ada kalanya mimpi bagaikan angin lalu namun ada yang benar-benar menjadi kenyataan. Mimpi insan yang bertakwa merupakan perkhabaran yang akan berlaku, kerana Rasulullah tidak bermimpi melainkan mimpi baginda menjadi kenyataan. Sedangkan mimpi insan yang tidak beriman merupakan berita yang disebarkan oleh syaitan.

Dalam suatu riwayat dikisahkan, seorang wanita bertanya,"Wahai Rasulullah, sesungguhnya saya bermimpi melihat sebahagian tubuh baginda berada di rumahku".Baginda menjawab, "Sesungguhnya Fatimah akan melahirkan seorang anak lelaki, kemudian engkau yang akan menyusukannya". Tidak lama kemudian Fatimah melahirkan Hussein dan disusukan oleh wanita tersebut. Sesungguhnya mimpi itu dapat ditafsirkan, namun tidak semua orang mampu menafsirkan kebenarannya.'

Samalah juga kita tidak boleh menjadikan mimpi sebagai hujah atau fakta untuk sesuatu pendirian atau pendapat. Umat Islam tetap perlu kembali kepada Al-Qur`an dan hadis..

Sekian buat entry kali ni..
Assalamualaikum semua.. ^-^

ReHat Sini Jap