"Ketahuilah bahawa kesusahan itu akan membuka pendengaran dan penglihatan, menghidupkan hati, mendewasakan jiwa, mengingatkan hamba dan menambah pahala".

~ IkLan ~

CounTeR



~ TimE ~

Saturday, January 22, 2011

Reduce~Reuse~Recycle

Assalamualaikum semua....

Reduce, Reuse, Recycle....
Mesti u all selalu dengar kan..kalau u all baru pertama kali dengar..saya nak cerita sikit pentingnya aktiviti2 sebegini..
Maksud (Reduce) memproses, (Reuse) guna semula, (Recycle) Kitar semula..
Kitar semula ialah proses mengolah semula bahan buangan untuk menghasilkan barangan yang baru. Kitar semula adalah komponen utama bagi pengurusan bahan buangan moden dan komponen ketiga bagi "Pengurangan pembaziran, Guna semula, Kitar semula" hieraki buangan.

Kos untuk melupuskan sampah ini pula mencecah berjuta-juta ringgit.
Setiap tahun jumlah sampah yang dibuang akan terus meningkat dan kawasan pelupusan sampah pula semakin penuh. Di sinilah pentingnya kesedaran masyarakat untuk melakukan kitar semula sebelum bumi ini musnah.

Setiap sabtu biasanya saya akan ke Pusat Kitar Semula di Presint 9, Putrajaya untuk membuang barang2 yang boleh dikitar semula seperti contoh botol2 plastik, surat khabar, kertas2, kotak2 dan sebagainya..

Pusat Kitar Semula Presint 9, Putrajaya

Hasil dari pengumpulan kertas-kertas yang dah diguna pakai.. Daripada u all buang begitu saja lebih baik u all kitar semula.. Boleh juga dijual & salah satu cara menyelamatkan alam sekitar

Senarai harga bahan-bahan kitar semula di Putrajaya..

Seperti kempen yg disarankan oleh kerajaan tentang "Hari Tanpa Beg Plastik" sejak 2hb Januari 2010.

Biasanya klu u all pergi pasaraya hari sabtu mesti pasaraya 2 takkan bagi beg plastik..
klu u all nak juga beg plastik, mesti dikenakan charge 0.20 sen..
Perkara seperti ini bagus bagi membendung masalah pencemaran yang semakin berleluasa. u all digalakkan membawa beg sendiri semasa membeli-belah atau menggunakan beg mesra alam. Bahan campuran kimia boleh merosakkan keseimbangan ekosistem dan memberi kesan buruk kepada bumi iaitu pemanasan global. Bumi ini merupakan satu-satunya rumah bagi manusia, flora dan fauna.

Uollllss pernah dengar tak hotel atau rumah yang diperbuat dari sampah atau barang-barang terbuang..kalau di Malaysia belum pernah ada lagi la..tapi kat oversea memang dah ada..Diorang menghargai tentang persekitaran alam semula jadi.. kita patut mencontohi mereka dalam hal seperti ini untuk menyelamatkan dunia...
Jom kite tengok Hotel yang diperbuat dari sampah terletak di Madrid, Sepanyol..

Hotel Sampah Pantai (Beach Garbage Hotel) Madrid, Sepanyol

Hotel pertama yang dibina dengan menggunakan sampah dan bahan terbuang yang di kitar semula, kini dibuka di Madrid, Sepanyol.

Hotel ini yang terletak di tengah bandar Madrid yg dihasilkan oleh seorang artis Jerman, Ha Schult bersempena dengan Pesta Industri Pelancongan Tahunan negara itu.

Menurut Schult, antara bahan terbuang yang digunakan untuk membina hotel tersebut adalah botol plastik, kayu, bingkai gambar, alat muzik, stoking koyak, tayar dan buku cerita kanak-kanak.

Sampah yang dikutip adalah daripda lautan kerana ia merupakan satu tempat pembuangan sampah terbesar di dunia" katanya.

Hotel ini dicipta untuk memberi kesedaran kepada pengunjung mengenai kepentingan kebersihan dunia di masa hadapan.

Hampir 40 peratus hotel itu dibina menggunakan sampah yang ditinggalkan pengunjung yang dikutip daripada pantai di seluruh negara Amerika Latin.

Wahhh, dahsyatkan..
Betapa kreatifnya mereka dalam menghasilkan sesuatu idea bagi memberi kesedaran kepada manusia tentang kebersihan Alam sekitar..

Jadi kita sebagai rakyat Malaysia yang bersih, marilah kita bersama-sama bergotong royong dan memupuk nilai-nilai murni dalam diri untuk menjaga kebersihan ditempat kita..
Kitar semula dapat menyelamatkan alam sekitar..

Thursday, January 20, 2011

Singgah2 di Le Chateau de Puah

Wednesday; 19th January 2011; 9.30 pm

Jom follow sy bersama teman2 hangout di lokasi & tempat makan yg menarik..
Tempat ni sesuai untuk semua golongan yg suke kan suasana yg santai & romantika..=)
Tempat ni pun ada spa & sauna sekali tau..

Lokasinye di.....
Le Chateau de Puah Restaurant

Lot 2381, Jalan Puah, Kampung Puah,
3rd Mile Jalan Gombak,
53000 Kuala Lumpur,
Malaysia
(Simpang yg berhadapan dengan Shell)
Tel : 03-4024 0787
Fax : 03-6189 5721
Dibuka Setiap hari 9.00-11.00am & 5.00pm – 2.00am
kecuali Jumaat..
www.lechateaudepuah.com


Untuk memudahkan lagi pencarian korang, boleh rujuk map ni..

Selepas masuk ke simpang Kampung Puah,
jalan terus sehingga jumpa signboard diatas.. Sampai lah ke destinasi yg dituju..

Sebelum makan kene tgk menu dulu..Semua jenis makanan pun ada..
Malay Cuisine, Chinese Cuisine, Italian Cuisine, Western Cuisine, Seafood Cuisine, Asian, Fusion, Cakes and Desserts

Banyak sangat menu ni..xtahu nk makan ape????

Makanan & minuman yg kami pesan..

Memang santai..tengoklah gelagat kami..=)

Kami pilih tempat yg duduk bersila..
Landing-landing... baring ke, meniarap ke, berguling-guling pun boleh..mmg best..klu sesiapa yg xbiasa boleh pilih tempat yg duduk diatas kerusi..
terdapat juga Wifi percume..so boleh berfesbuk, twitter or berblogging..

Okey cukup stakat ni..next time kite singgah lokasi lain plak yer..
Assalamualaikum.. ('',)



Tuesday, January 18, 2011

Jemputan Makan-Makan

Assalamualaikum semua...

Jumpe lagi kat blog ni..
Sesaje tengah gatal tangan untuk menaip & meng'upload' pictures untuk tatapan umum & perkongsian bersama..
Belek-belek gambar lame semasa Iftar & Open House Company 2010..
Untuk pengetahuan umum gambar ni diambil oleh jurugambar yg ditempah khas dr company..
Terbaek punyerrrrr...
Check it out....!!!

Iftar at KLCC, P11 team.

Open House at YB Dato' Sri Sufri Hj. Mohd Zin House..
Barisan-barisan Hadapan..

P11 & CT1, NP Team

Dato' Sri Sufri Hj. Mohd Zin & Mr. Richard Khoo serta barisan-barisan pekerja kontrak..

Barisan-barisan Atasan.

HR stuff.

Ketibaan Dato' Khalid Muhd Jiwa bersama isteri Datin Siti NurHaliza

Perbualan Dato' Sri Sufri bersama Dato' Khalid dan isteri..

Bergambar bersama photographer.. yg paling depan 2 lah photographernye...

Dari penghuni-penghuni rumah pengasih & penyayang..

Pic by : Thehitman Nazri; Official Photographer

Klu ade sesiapa yang berminat & perlukan khidmat beliau utk shoot photo2 uolsss boleh terus hubungi beliau kat facebook atau taip nama yg tertera kat atas ni..mesti jumpe punyer lah..

Okey kite continue next time pulak ye.. Bubaiiiiiiiiii...;p

Monday, January 17, 2011

~ Tra9edi Disuatu Hari Minggu~

Ahad 16 Januari 2011

Petang tue sis aku ajak kluar g beli brg2 dapur. Seperti biasa mmg aku suke bawak anak2 buah aku kuar jalan2..tp masa 2 bawa sorg je coz yg lain tido..lg pun susah klu nk bli brg bawak ramai2..
Sebelum 2 mmg aku dh niat nk bawa my sis family & younger bro belanja makan..So aku suggest la nk blanje mkn Pizza Hut..anak buah aku pun mmg suke sgt2 la & siap bgtau nk mkn mushroom sup..
Pastu kami g bli brg2 dapur kt Speed-Mart Seksyen 6, Kota Damansara.. Selesai je beli brg2, kami bergerak la nk balik..
Tetibe....jeng..jeng..jeng... wah mcm suspen lah pulak.. :)
Start punye start enjin kereta...x hidup2 jugak.. Gelabah la jugak aku masa tu..Aku rase sah la bateri kereta aku dh kong nie..
Kebetulan plak makcik aku yg dok berdekatan call tanye kt mn..Masa 2 makcik & pakcik aku nk hantar my sis daughter yg tinggal semalam with them..
So dorg pun trus bergegas kt tempat kejadian.. Then pakcik aku tgk2 kan kereta & dia tanye aku mn suiz ntah ape ntah..aku pun xtahu..sbb dia kate klu kereta lame ade suiz leh tgk..so leh tahu sbb ape..tp kereta aku ni keluaran baru so aku sendiri pon xtahu kat mn..
Dah menjadi kebiasaan ramai wanita plg xsuke klu kereta rosak..sbb kbnykannye mmg xtahu nk buat ape..termasuk la aku..wahaha..

Nasib berdekatan dgn speed-Mart 2 ade bengkel kereta..So aku pg lah brth yg kereta aku rosak & mayb bateri habis..then aku tanye tukar bateri baru brape harga? Mechanic 2 kate bateri baru RM 235.oo.. Untuk mendapatkan kepastian aku call lah mmbr & tanye die..die kate klu nk murah bli bateri air..klu bateri kering harga mahal skit..tp die brth bateri kering pun biasa RM200.00 ke bawah..So aku xnk la bli kt bengkel 2 tp xtau nk buat cmne klu xleh start.. Then pakcik aku suruh die tgk2 kenapa xleh start.. pastu die ketok sane, ketok sini, last2 die kate starter kereta problem.. And then die bg start & pesan jgn tutup enjin klu b'henti mn2.. So selamat la aku balik rumah my sis.. Pastu aku mintak tlg sorg mmbr..then die leh tolong bawak aku g bengkel mmbr die Ah Keong.. Dulu pon aku pernah service kete kt bengkel Ah keong ni.. Free of Charge.. Mmg baik hati lah.. Die pun mmg baik ngan Ah Keong.. So aku g bengkel mmbr kepada Ah Keong kt Batu Caves & check, die cakap bateri kong ma... so tukar la bateri dgn harga RM180.00.. wah RM180.. nasib la aku x tukar bateri kt bengkel seksyen 6 tu.. Bukan kate bateri, dgn starter2 sekali ganti baru..klu x burn cm2 je RM50.00++.. 2 lah klu kite x selidik & main beli je mesti org sng tipu..tambahan pulak tgk kite ni perempuan..

Akhirnye settle.. Alhamdulillah..
Tapi masih blum selesai lg pasal kereta ni sbb before raya ni mmg kene service..yela preparation for perjalanan yg jauh tuk pulang ke kampung.. yg penting selamat sampai ke destinasi.. Selesai sudah..perut aku pun mule la berkeroncong.. mmg rase lapar & penat sgt sbb terkejar nk settle kan before malam..

Kemudian aku ajak la mmbr 2 g makan & belanja die sbb dh susah payah tolong aku..
And die bawa aku g makan kt Restoran Ayam Penyet Sri Gombak.. Biasa dgr Ayam penyet ni tp xpernah makan lg..so aku follow jer..
Huhu..boleh tahan jugak makanan kt sini..
Niat nk blanje my sis & younger bro bertukar kepada belanja peralatan kereta.. tp xkesah la next week or after chiness New Year nnti belanje jugak.. InsyaAllah ...
Pas makan terus aku gerak balik Putrajaya..& sampai kt rumah mmg dh xigt ape & sgt2 letih..bersihkan diri & terus lelapkan mata dgn mimpi2 yg indah..('',)

Wednesday, January 12, 2011

~ Tolon9 in9aTkaN Aku ~

Ana Raffali - Tolong Ingatkan Aku

Jangan disusun kata-kata penamat
Jangan disebut baris ayat keramat
Biar lenyap diserap sunyi
Biar senyap yang tak menyepi

Tolong ingatkan aku
Kisah kau tersedar
Dengan saku penyeluk masa

Mari patahkan papan markah lama
Mari padamkan buku tiga lima
Biar luka sembuh sendiri
Biar lupa dimakan hari

Tolong ingatkan aku
Kisah kau tersedar
Dengan saku penyeluk masa
Kau dampingi aku
Setiap detik jantungku berdetak
Setiap nota jiwaku berlagu-lagu

Bila marah merasuk minda
Kecewa menyelubungi jiwa
Aku lupa

Tolong ingatkan aku
Kisah ku tersedar
Dengan kasih memeluk rasa
Ku teringatkanmu
Setiap detik jantungku berdetak
Setiap nota jiwaku berlagu-lagu

Tolong ingatkan aku kisah kita
Tolong ingatkan aku
Kisah ku tersedar
Dengan kasih memeluk rasa

Tolong ingatkan aku
Kisah kita

Monday, January 10, 2011

Tekaanku Benar-benar Belaka

Tahniah buat Ana Rafalli....!!
Tolong Ingatkan Aku dinobatkan sebagai lagu terbaik AJL 25
ciptaan dan lirik oleh Ana Raffali sendiri.
wow!!!!!!!!

Pertama kali aku dengar lagu dari Ana Rafalli berjudul Hujan Bunga di Kuala Lumpur aku dah terpikat dengan suara die yg unik 2..
tp masa 2 aku xkenal lg & xpenah pun tgk rupe die mcmn..
saban hari nama Ana Rafalli semakin menonjol dgn lagu2 bru yg best & unik termasuklah lagu-lagu berduet beliau..
Antaranye Kalau berpacaran berduet dgn Suhaimi Mior Hassan & Altimet..
So aku pun nak tahu lah sape Ana Raffali ni yg sebenarnye.. sehingga lah aku menonton rancangan "Geng Aizat TV show di TV9".
Masa 2 first time aku tgk Ana Rafalli perform, klu x silap berduet lagu pergi bersama Aizat..

Malam tadi bile tgk persembahan Ana rafalli di AJL25 dgn suara die yg merdu tu, aku jangka die boleh menang AJL tahun nie..
x sangka tekaan aku 2 betul..
Dan sememangnye berpuas hati dgn performance die di AJL kali ni.

Serta persembahan Faizal Tahir yg mmg meLETOP & terbaek punyer..lain dari yg lain..
Dan tahniah juga buat semua peserta AJL yg mmg hebat2 belaka..


Sunday, January 9, 2011

tEMa BaRU

Dalam sempat xsempat,
aku merajinkan diri tuk menampakkan sesuatu yg baru dalam blo9 aku..
New Year ari 2 mmg terfikir nk updated & design baru for blo9 nie tp xde byk mase..
Ari ni bru de mase skit.
Mcm2 lah aku try nk tampakkan TEMA BLOG yg ceria utk tahun 2011..
Finally aku try tema warna warni mcm nie..
Ceria x kgkwn...??
Blog ceria, hidup pun kena ceria kan..kan.. ('',)
Kecerian salah 1 azam aku tahun nie..

Wah jam dh menunjukkan pukul 9 mlm..
AJL dh pun bermula..hampir terlupe aku..
Aku kena bergegas pulang ke Putrajaya tuk menonton AJL kt rumah..
coz besok nk keje..

Jumpe lg lain masa...

= Nasi Ayam Imiza Spesel =

Yuhuuuuuu...
Nasi Ayam dah siap...

Jom kite makan ramai2..
Sumer dh terhidang..

Aku menjemput anak2 buah serta kakak & adik ku yg kelaparan..

Cube rasa, sedap ke x??..sila komen??..

Menu tengahari hari minggu ni spacial dr biasa!!
Firstly, aku tanye kat adik aku, sedap tak..??
mmmm... ok.. haha maknenye sedap lah 2..
pastu kakak aku pun menjamu selera sambil menyuap anak2nye makan..then dia tanye camne kamu buat, ape resepinye?
ngeh..ngeh..ngeh.. klu dh tanye resepi maknanye sedap la 2...
Anak2 buah aku pun berselera makan & adik aku bertambah-tambah..:p
Finally jadi jugak resepi kali ni walaupun first time aku try buat Nasi Ayam..
Selalu makan kat kedai aje, kali ni masak sendiri.. Yeayyy menjadi.. Lain kali leh buat lg & cube resepi lain plak...('',)

Ni lah Nasi Ayam Imiza spesel..Sempoi x? hihi
tp sedap tau..bukan sy yg kata.. :p

Ayam goreng simple punyer..Peram ngan bahan2 pas2 goreng..
hitam berkilat gitu..haha

Sup kaki Ayam..Jgn makan kaki tau..buat sup aje!! Make sure basuh bersih2 dulu..

Sos Nasi Ayam..

Timun & Tomato girL..=)

Continue to the next recipy...
Chau Chin Chau!!!!


Saturday, January 1, 2011

BeRmuLanYa KisaH BaRu!!

Selamat tinggal 2010..
Sedih meninggalkan Tahun 2010 kerana yg pastinya banyak kenangan & pengalaman yg aku lalui samada manis mahupun kurang manis..
Dan akan ku tinggalkan segala kenangan itu menjadi memori abadi yg terpahat didalam hati..
Kini 2011 menanti,
dan akan kulalui setiap detik dan saat di Tahun ini agar tidak disia-siakan..
Dalam aku mengecapi impian 2010, masih ada lg impian yg belum tercapai dan akan ku pastikan ianya akan digapai pada Tahun 2011 dgn jaya nya..
Buat Tahun 2011, aku mahu lebih FOKUS pada perubahan diri kearah kebaikan, Lebih FOKUS pada kerjaya dan lebih FOKUS pada masa hadapan..
Semoga Allah memberikan aku jalan serta mempermudahkan segala urusan..
Amin..


ReHat Sini Jap