"Ketahuilah bahawa kesusahan itu akan membuka pendengaran dan penglihatan, menghidupkan hati, mendewasakan jiwa, mengingatkan hamba dan menambah pahala".

~ IkLan ~

CounTeR



~ TimE ~

Thursday, April 28, 2011

Best The Besta


Salam uolllllss..


Entry kali ni sesaje nak share & collect info dari readers mengenai alat elektronik yg sememangnye semakin canggih sekarang ni..

For sure sekarang ni uollllss dah dengar mengenai kamus elektronik kan..kan..kan..!!!

Memang dah lame sy cari & nak bli kamus elektronik.. bukan apa snng, n xyah bawak kamus kemana2.. just bawa kamus elektronik sebesar lebih kurang I-pad yg ade diluar sana.. Dan klu xpaham ape2 makna just taip je perkataan yg kita xpaham 2.. bukanlah nak blaja dgn senang tp uolllss pun tahu skrg nie kan zaman dah canggih & semua org pun berlumba2 menimba ilmu.. Tambah pula sy yg dah berkerja ni, sumer perkara nak cepat..

So, ni salah satu cara utk sy mahu meningkatkan penggunaan bahasa di tempat kerja..

Dalam masa yg sama sy dah survey kamus2 elektronik yg terbaik dipasaran dan tertarik pada kamus keluaran BESTA model MD856 yg baru dipasaran..

Rata2 pengguna yg dah memiliki kamus ni berpuas hati walaupun harganya agak mahal.. Tp berpatutan dgn barang yg diperolehi..

Yelah mmg lah fikir 2 3 kali nak bli sbb harga yg mencecah 1k.. tp bile direnung kembali sampai bile nak tggu.. Pasal duit klu tak dihabiskan dgn benda yg berfaedah ni mungkin akan hbs kat perkara yg langsung tak nmpak faedahnye..

Mayb dalam mase terdekat ni akan ku usahakan untuk memiliknya...

Kamus ini juga ada dijual di Pesta Buku Antarabangsa di PWTC...

Kepada pembaca2 yg nak suggest kamus yg lebih baik atau yg bagus & harga berpatutan leh share info dgn sy okiessssss... Thanks

Kat sini sy sertakan butir2 bg produk Besta MD856 :-


Rasanya uolllsss leh nampak kot.. malas nak menaip description, so snip aje...
okies lah..cukup setakat ni je kot.. jumpe lg lain entry..

bubaiiiii~~~

Assalamualaikum...

Saturday, April 23, 2011

" Giveaway from Moscow by Miszlullaby"

Salam buat semua pembaca..

First of all, thanks to coz tag my name for contest
"Giveawal for Moscow" nie..ngeeee.. :)

Actually sy xberapa arif pasal contest2 cam gini..tp ni the first contest yg sy sertai.. Menang atau kalah xkesah, yg penting sy mencuba.. klu menang Alhamdulillah & sy sangat berbesar hati.. ('',)

Uolllsss pun leh sertai contest ni,...
jika berminat just klik kat sini ----> " Giveaway from Moscow by Miszlullaby"


Jika anda menang contest ni anda berpeluang memenangi HADIAH BEST DARI MOSCOW..

Bestkan..kan..kan..tak dapat pegi MOSCOW dapat hadiah dari MOSCOW pun dah okey,,, hehehe..

Tarikh tutup contest ni maybe 30/8/2011.. So masih belum terlambat..

Saya tag mereka-mereka ini....


Okey..settle, harap2 berjaya....

Yang lain-lain pun boleh join jugak.. ('',)

Thanks......

Bubaiiiiii...


Friday, April 22, 2011

Jom Pakat P ramai-ramai ke PESTA BUKU


PBAKL atau KLIBF kembali lagi yang ke 30..

Setiap tahu akan sy tggu pesta buku ni tp xpernah berkesempatan untuk pergi..

Bukannye ape, kadang2 terlupa, adakalanya masa yg tak mengizinkan..

Tapi kali ni mmg sy nak pergi dan nak cari buku-buku yg dah lama sy nak cari..

Jom kawan-kawan kita memeriahkan lagi pesta buku ni dgn mengumpul dan menambah ilmu..

Pesta buku ni bermula 22 April - 1 Mei 2011. Bertempat di PWTC..

Jadikan amalan membaca budaya hidup kita.. kerana dengan membaca banyak ilmu akan diketahui..

Membaca dapat menjana minda untuk berfikir, memerhati dan menginsafi diri sebagai hamba Allah s.w.t.



Friday, April 15, 2011

Seman9at Yan9 Hilan9


Assalamualaikum semua..
Salam pagi Jumaat yg indah lg harmoni..
Bila tiba hari jumaat, ramai yang nampak cool dan tenang dr awal pagi untuk melakukan sesuatu perkara.. Bagus dan sangat baik untuk permulaan seharian bagi menjalani mood seharian.. Berbanding dengan hari2 lain atau hari Isnin yg selalu dikatakan MONDAY blues or moning sickness pd pagi Isnin..

Apa2 pun bergantung pada individu yg mahukan permulaan mood yg baik pd setiap hari..

Sebenarnya kehidupan ni tak lah terlalu rumit sepertimana yg kita bayangkan. Ianya akan bertambah rumit jika kita sendiri memikirkan ianya rumit. Begitu juga jika kita memikirkan apa yg kita mahu lakukan sesuatu itu mudah maka, InsyaAllah mudah lah jadinya dgn usaha yg gigih..

Setiap manusia tidak terlepas daripada mempunyai sifat yg mahukan kejayaan. Kejayaan didorong oleh motivasi yang kuat untuk mencapai sesuatu. Walau bagaimanapun, kebanyakan orang gagal untuk mengekalkan motivasi mereka. Ini menyebabkan ramai yang terkandas dan cepat mengalah sebelum bertindak.
Minda (mind power) merupakan kunci kepada tindakan dan sikap setiap manusia..

Mari kita berkongsi tips untuk memotivasikan diri kita untuk lebih berjaya..
Motivasi ini saya ambil dr petikan iluvislam untuk perkongsian kita bersama..

Apakah faktor utama untuk kita mengekal motivasi selama 7 hari berturut-turut? Menurut kajian, apabila seseorang itu mampu mengekalkan motivasi selama 7 hari, maka proses untuk mencapai kejayaan adalah lebih mudah.

1) Cari Ayat Motivasi Relevan Selari dengan Impian

Lakukan sedikit carian untuk mencari ayat motivasi atau 'quote' daripada pakar dalam bidang masing-masing. Pastikan ayat tersebut tersebut selari dengan impian yang kita ingin kecapi.

Selepas itu, tulis semula dalam kertas atau cetak. Kemudian tampalkan di tempat yang mudah untuk kita lihat setiap hari. Untuk tambahan, jadikan ayat motivasi tersebut sebagai 'wallpaper' komputer kita.

Pakar psikologi mendapati ayat-ayat motivasi mampu meningkatkan motivasi dengan segera. Ia akan menjadi lebih efektif jika kita mengulanginya setiap hari.

2) Membina Kumpulan Motivasi

Robert Kiyosaki, penulis buku Rich Dad Poor Dad menyatakan bahawa seseorang itu mudah untuk mendapatkan motivasi berterusan, jika mereka bergerak secara kumpulan. Hal ini juga disebut dalam buku Think & Grow Rich oleh Napoleon Hill.

Apabila kita mempunyai kumpulan yang mempunyai matlamat sama, maka potensi untuk kita kekal bermotivasi adalah tinggi. Ini kerana setiap seorang akan menyumbang kekuatan untuk memotivasikan individu yang lain.

3) Tulis Matlamat Setiap Hari

Dengan menulis matlamat setiap hari, kita dapat mengingatkan diri terhadap apa yang ingin dicapai pada masa akan datang. Secara tidak langsung ia dapat meningkatkan motivasi menerusi minda separa sedar.

Biasakan tulis matlamat sebelum kita tidur. Dengan cara ini, kita telah mengaktifkan minda separa sedar untuk memproses langkah-langkah, supaya matlamat kita tercapai.

Jadi, mari kita bersama-sama berusaha melakukan perubahan ke atas diri kita jika kita berasa lemah dan kurang keyakinan.. Kerana perubahan itu datangnya dari hati yang ikhlas, yang tulus. InsyaAllah.

*Manusia sentiasa perlukan perubahan kerana iman kita naik dan turun. Jangan biar jalan kita dihiasi dengan futur.

Friday, April 1, 2011

:: Sukan Tahunan ::

Hari : Ahad
Tarikh : 27 Mac 2011
Tempat : Sekolah Rendah Agama Rakyat Seksyen 7, Kota Damansara
Masa : 8.00am

Sekolah : Pasti Little Mukmin

Seawal paginya anak2 saudaraku sudah bangun dengan bersemangat sekali untuk menghadiri sukan tahunan di sekolah tadika mereka. Maklumlah buat pertama kalinya bersukan disekolah..

Sukan tahunan Pasti Little Mukmin

Pingat-pingat yang akan dimenangi oleh murid2 tadika pasti little mukmin

Perbarisan sebelum memulakan aktiviti sukan.
Naqiuddin mewakili rumah
Kuning

Senaman memanaskan badan sebelum memulakan aktiviti.
Nasuha mewakili rumah
Biru

Acara berlari membawa bola pingpong..
uyin yg bersemangat membawa bola pingpong. Dapat tempat ke2..

Acara lari pas baton.. acara ni pun dapat tempat terakhir..

Acara isi air dalam botol..
Tak buleh lupe acara masa sekolah dulu2 mesti ada acara ni..

Kesian Syeera, setia menemani abang & kakaknye bersukan..
Dalam kepanasan sampai meleleh air liur die..
tp die tetap tak meragam.. Baik betul..

Setelah berpanas & berpenat akhirnya berbaloi..
A.Long tetap dapat hadiah.. Banyak nye hadiah..
~Mood ; Letih tp happy ('',)

Uyin pun dapat hadiah jugak..
~Mood ; happy

uiittt jaja pun nak hadiah jugak..
seronok tgk abang & kakak bersukan..

Kegembiraan mereka terasa apabila ibubapa hadir memberikan sokongan.. Kalah atau menang bukan menjadi ukuran. Yang penting semangat kesukanan & kerjasama antara pasukan..
Keseluruhan tempat pertama dimenangi oleh pasukan
Biru. Tempat kedua pula dimenangi oleh pasukan Merah. Dan tempat ketiga dimenangi oleh rumah Hijau. Manakala rumah Kuning mendapat tempat terakhir..

ReHat Sini Jap