"Ketahuilah bahawa kesusahan itu akan membuka pendengaran dan penglihatan, menghidupkan hati, mendewasakan jiwa, mengingatkan hamba dan menambah pahala".

~ IkLan ~

CounTeR



~ TimE ~

Saturday, February 26, 2011

~ Really LovE this Song ~



Lyrics English version ;

Everytime you feel like you cannot go on
You feel so lost
That your so alone
All you is see is night
And darkness all around
You feel so helpless
You can`t see which way to go
Don`t despair and never loose hope
Cause Allah is always by your side

Insya Allah3x

Insya Allah you`ll find your way

Everytime you can make one more mistake

You feel you can`t repent
And that its way too late
Your`re so confused,wrong decisions you have made
Haunt your mind and your heart is full of shame

Don`t despair and never loose hope

Cause Allah is always by your side
Insya Allah3x
Insya Allah you`ll find your way
Insya Allah3x
Insya Allah you`ll find your way

Turn to Allah

He`s never far away
Put your trust in Him
Raise your hands and pray
OOO Ya Allah
Guide my steps don`t let me go astray
You`re the only one that showed me the way,
Showed me the way 2x
Insya Allah3x
Insya Allah we`ll find the way


♫•♥✿•♪♫•✿•♪♥♫•♥✿•♪♫•✿•♪♥♫•♥✿•♪♫•✿•♪♥♫•♥✿•♪♫•✿•♪♥

Friday, February 25, 2011

THE FACEBLOG.. Apa itu Faceblog..???

Assalamualaikum semua..

THE FACEBLOG... Apa itu faceblog???

Saya pun bru aje nak mengenali faceblog nie..

Jadi jom kite same2 explore..


SELAMAT DATANG DIUCAPKAN KEPADA SEMUA YANG SUDI HADIR KE THE FACEBLOG. TUJUAN FACEBLOG DIWUJUD IALAH ATAS DASAR UNTUK MENGUMPUL DAN MEMBINA SATU KOMUNITI BLOGGER KHUSUSNYA DI SELURUH MALAYSIA DAN DUNIA AMNYA. MARILAH KITA BERSATU DAN BERKERJASAMA DALAM MEMBANTU RAKAN-RAKAN BLOGGER KITA DI SELURUH MALAYSIA. SEPERTIFACEBOOK, KAMI JUGA MEMPUNYAI TUJUAN YANG SAMA IAITU MENJALINKAN HUBUNGAN YANG LEBIH ERAT ANTARA PARA BLOGGER DI SELURUH MALAYSIA SELARAS DENGAN TEMA YANG KAMI GUNAKAN IAITU SEAKAN-AKAN TEMAFACEBOOK. SERTAILAH KAMI DAN BERSAMA KITA MEMERIAHKAN DUNIA BLOG MALAYSIA.
TERIMA KASIH


Edit

Terima Kasih... ('',)



Thursday, February 24, 2011

MOMOK TU ANTU KAN...!!!

Assalamualaikum sumer pembaca2 tegar...
Bertemu lagi kita kat entry kali ni..
Nak crite satu kesahhhhhhhhh..
Ce cite..ce cite.... ('',)

Uyin : Momok tu antukan M'ndak...
M'ndak : ha'ah.. bukan antu je.. iblis/setan pon same...
Kudin : M'ndak mn CD cite antu.. A.Long nak tengok nie..



Laaa bru igt nak tgk tv dulu.. tp xpe la.. jom kite tgk ramai2.. (sambil menghidangkan makanan) lepas balik dr keluar bli makanan bersame sis & anak2 die..
Bermule la kami menonton crite HANTU KAK LIMAH BALIK RUMAH.. Hahahaha kedengaran gelak ketawa kami satu kluarga.. crite ni xlah seram sgt tp best bangat coz mmg klakar habis dgn loghat peghok nye.. [terkeh kehkeh anah buah aku gelak]..
Lepas hbs crite tuw mate sumer pon pakat terkebil-kebil masing2 keletihan.. n kami pon masuk la tido zzzzzzzzz..

Keesokan hari nye..... jeng..jeng..jeng..
cam suspen la konon..
bukak je mate boleh plak aku tgk crite HANTU KAK LIMAH BALIK RUMAH dimainkan semula... Adoiiiiiii la haiii.. ni lah yg den lomah nie.. ase balik umah kak aku mmg xb'kesempatan la aku nak tgk cite kegemaran aku kat tv.. termasuk la mama die skali klu crite CD tuw mmg budak2 tuw dah suke.. 2 hari aku dok kat rumah tue, 10x dah dorg dok ulang crite yg same.. sampai dh boleh hafal la jalan cite tuw.. siap si Kudin boleh crite balik kat papa ie... nasib la crite tuw best jugak.. klu x mmg melangut la aku tgk gelagat2 dorg nie.. melepas aku nak tgk NONA, MENTOR & MERLIN my favorite movie.. mmg budak2 kecik ni xjemu klu sesuatu perkara yg dorg suke dorg nk buat.. mmg xleh nak buat ape dah.. layankan aje la.. tp yg mengherankan aku... dorg nie boleh dikatekan penakut jugak lah tmbh2 klu nk pg ke tandas (wlupun tandas depan bilik tido je..) Dalam takot2 tue suke lah plak dok tgk crite2 seram..

Sampai de 1 hari tue Si Uyin ni demam,... tido malam tetibe menjerit kate nampak MOMOK.. sumer org terkejut & terjage dr tido... mase tuw aku bru balik rumah dlm kul 2pg.. cuak jugak la bile die crite nampak MOMOK mate Hijau jalan kat tepi tuw..MOMOK tuw xde kaki.. pastu aku & mama die terdiam.. ish xde pape lah Uyin (kate aku)... tuw lah tido xbasuh kaki & x bace DOA kot.. aku bertanye ???..
After bersihkan diri aku & basuh kaki Uyin kami pon tido.. sebelum 2 aku suruh die baca doa tido.. pastu Uyin pon bace.. Allah humma Ba.... Lahhhhhhhh patut la, tuw bukan doa tido.. tuw doa makan..patut la MOMOK...(gelak aku sendiri).. selesai bace doa tido, aku pon teman ie tido bersama dgn berbekalkan bacaan ayat kursi sebanyak 3x bagi melindungi kami sekluarga...(pnjg lebar aku menceritakan balik kesah ketakutan dorg nie).. ('',)

Budak2 ni klu kite tunjuk sikap yg baik/buruk dorg akan cepat mengikut.. contohnye klu kite solat, dorg akan ikut & paham sbb ape kite solat wlupun alasan yg dorg berikan xbrape bernas tp boleh diterima pakai.. =) bile aku cakap kt dorg jgn kacau M'ndak solat tau.. nnti anak2 buah aku akan cakap klu Uyin ikut je xpe kan.. ikut solat boleh Uyin, klu x solat nnti MOMOK dtg kan M'ndak~ MOMOK xkacau klu kite solat kan M'ndak (Kudin menyampuk) Ha'ah.. btl tuw cakap A.Long.. aku mengiakan ape yg mereka paham.. sebab dorg ni bru dalam proses pembelajaran.. macam 2 jugak la klu kite buat perkara yg x elok.. tp sebaik2 nye pesan kat dorg ape yg baik diikut & xbaik diikut dgn alasan2 yg bernas.. tp biase nye xpesan pon dorg ikut.. jadi slalu lah cube buat yg terbaik..
Kadang2 memang sronok layan karenah anak2 kecil nie tp kadang2 terasa letih krana slalu terpaksa menjawab soklan2 mereka.. mmg budak2 suke sgt bertanya & ade perasaan ingin tahu.. jadi layankan aje.. selagi xjawab soklan dorg slagi 2 lah dorg dok tanye sampai kekdg menangis sebab xjawab soklan dorg... hihihi klakoooor je upe nye...
okey aku stop takat ni aje lah..lain kali story mory lain crite plak yer...

c uolll soon.. ('',)

Tuesday, February 22, 2011

~ Hiburkan Hati ~


Yeaaaaaaayyy..
Alhamdulillah.. selesai sudah..
Dikala aku kebingungan dan tekanan dalam kesibukan,
sempat lg aku mengupdate dan mencantikkan blog aku nie..
Normally klu aku stress dgn keje, time ni aku dh dok rumah baring2 layan perasaan.. tp klu balik rumah pon mmg xde mende nak buat selain rutin2 harian kat rumah sebagai seorang wanita.. ('',)
So ni lah hasilnye = blog aku sudah bertukar wajah..n finally aku happy ('',) bile melihatnye..
dan lepas ni boleh lah g nyum..nyum..n smbg keje balik untill midnight..

Bubuiiiiii.....~~


Tuesday, February 15, 2011

SALAM MAULIDUR RASUL 1432H

SEJARAH RINGKAS RASULULLAH SAW

Muhammad bin Abdullah bin Abdul Muttalib bin Hashim

Dilahirkan pada Subuh Isnin, 12 Rabiulawal / 20 April 571M (dikenali sebagai tahun gajah; sempena peristiwa tentera bergajah Abrahah yang menyerang kota Ka’abah)

Dilahirkan di rumah Abu Talib, Makkah Al-Mukarramah

Bapanya bernama Abdullah bin Abdul Muttalib bin Hashim

Ibunya bernama Aminah binti Wahab bin ‘Abdul Manaf

Pengasuh pertama ialah Barakah Al-Habsyiyyah (digelar Ummu Aiman. Hamba
perempuan bapa Rasulullah SAW)

Ibu susu pertama ialah Thuwaibah (hamba perempuan Abu Lahab)

Ibu susu kedua ialah Halimah binti Abu Zuaib As-Sa’diah (lebih dikenali Halimah As-Sa’diah. Suaminya bernama Abu Kabsyah)

Pada usia 5 TAHUN

Peristiwa pembelahan dada Rasulullah SAW yang dilakukan oleh dua malaikat untuk mengeluarkan bahagian syaitan yang wujud di dalamnya.

Pada usia 6 TAHUN

Ibunya Aminah binti Wahab ditimpa sakit dan meninggal dunia di Al-Abwa’ (sebuah kampung yang terletak di antara Mekah dan Madinah)

Baginda dipelihara oleh Ummu Aiman (hamba perempuan bapa Rasulullah SAW) dan dibiayai oleh datuknya ‘Abdul Muttalib.

Pada usia 8 TAHUN

Datuknya, ‘Abdul Muttalib pula meninggal dunia.

Baginda dipelihara pula oleh bapa saudaranya, Abu Talib.

Pada usia 9 TAHUN (Setengah riwayat mengatakan pada usia 12 tahun).

Bersama bapa saudaranya, Abu Talib bermusafir ke Syam atas urusan perniagaan.

Dikota Busra, negeri Syam, seorang pendita Nasrani bernama Bahira (Buhaira) telah bertemu ketua-ketua rombongan untuk menceritakan tentang pengutusan seorang nabi di kalangan bangsa Arab yang akan lahir pada masa itu.

Pada usia 20 TAHUN

Terlibat dalam peperangan Fijar. Ibnu Hisyam di dalam kitab ‘Sirah’ ,jilid 1, halaman 184-187 menyatakan pada ketika itu usia Muhammad SAW ialah14 atau 15 tahun. Baginda menyertai peperangan itu beberapa hari dan berperanan mengumpulkan anak-anak panah sahaja.

Menyaksikan ‘ perjanjian Al-Fudhul’; perjanjian damai untuk memberi pertolongan kepada orang yang dizalimi di Mekah..

Pada usia 25 TAHUN

Bermusafir kali kedua ke Syam atas urusan perniagaan barangan Khadijah binti Khuwailid Al-Asadiyah.

Perjalanan ke Syam ditemani oleh Maisarah; lelaki suruhan Khadijah..

Baginda SAW bersama-sama Abu Talib dan beberapa orang bapa saudaranya yang lain pergi berjumpa Amru bin Asad (bapa saudara Khadijah) untuk meminang Khadijah yang berusia 40 tahun ketika itu.

Mas kahwin baginda kepada Khadijah adalah sebanyak 500 dirham.

Pada usia 35 TAHUN

Banjir besar melanda Mekah dan meruntuhkan dinding Ka’abah.

Pembinaan semula Ka’abah dilakukan oleh pembesar-pembesar dan penduduk Mekah.

Rasulullah SAW diberi kemuliaan untuk meletakkan ‘Hajarul-Aswad’ ke tempat asal dan sekaligus meredakan pertelingkahan berhubung perletakan batu tersebut.

Pada usia 40 TAHUN

Menerima wahyu di gua Hira’ sebagai perlantikan menjadi Nabi dan Rasul akhir zaman.

Pada usia 53 TAHUN

Berhijrah ke Madinah Al-Munawwarah dengan ditemani oleh Saidina Abu Bakar Al-Siddiq.

Sampai ke Madinah pada tanggal 12 Rabiulawal/ 24 September 622M.

Pada usia 63 TAHUN

Kewafatan Rasulullah SAW di Madinah Al-Munawwarah pada hari Isnin, 12 Rabiulawal tahun 11H/ 8 Jun 632M.

ISTERI-ISTERI RASULULLAH SAW ;

Khadijah Binti Khuwailid

Saudah Binti Zam’ah

‘Aisyah Binti Abu Bakar (anak Saidina Abu Bakar)

Hafsah binti ‘Umar (anak Saidina ‘Umar bin Al-Khattab)

Ummi Habibah Binti Abu Sufyan

Hindun Binti Umaiyah (digelar Ummi Salamah)

Zainab Binti Jahsy

Maimunah Binti Harith

Safiyah Binti Huyai bin Akhtab

Zainab Binti Khuzaimah (digelar ‘Ummu Al-Masakin'; Ibu Orang Miskin)

ANAK-ANAK RASULULLAH SAW ;

Qasim

Abdullah

Ibrahim

Zainab

Ruqaiyah

Ummi Kalthum

Fatimah Al-Zahra’

ANAK TIRI RASULULLAH SAW

Halah bin Hind bin Habbasy bin Zurarah al-Tamimi (anak kepada Saidatina Khadijah bersama Hind bin Habbasy.Ketika berkahwin dengan Rasulullah, Khadijah adalah seorang janda).

SAUDARA SESUSU RASULULLAH SAW

Thuwaibah

Hamzah

Abu Salamah Abdullah bin Abdul Asad

Halimah Al-Saidiyyah

Abu Sufyan bin Harith bin Abdul Mutallib

Abdullah bin Harith bin Abdul ‘Uzza

Syaima’ binti Harith bin Abdul ‘Uzza

‘Aisyah binti Harith bin abdul ‘Uzza

BAPA DAN IBU SAUDARA RASULULLAH SAW (ANAK-ANAK KEPADA ABDUL MUTTALIB)

Al-Harith

Muqawwam

Zubair

Hamzah **

Al-’Abbas **

Abu Talib

Abu Lahab (nama asalnya ‘Abdul ‘Uzza)

Abdul Ka’bah

Hijl

Dhirar

Umaimah

Al-Bidha (Ummu Hakim)

‘Atiqah *

Arwa *

Umaimah

Barrah

Safiyah (ibu kepada Zubair Al-’Awwam) **

* Ulama’ berselisih pendapat tentang Islamnya.

** Sempat masuk Islam.

Sabda Rasulullah SAW:

“Sesiapa yang menghidupkan sunnahku, maka sesungguhnya dia telah mencintai aku. Dan sesiapa yang mencintai aku nescaya dia bersama-samaku di dalam syurga.” (Riwayat Al-Sajary daripada Anas)


Saturday, February 12, 2011

#Sukan Kampung#

Assalamualaikum buat blogger2 sumer... ('',)
Jumpe lagi...
Entry kali ni sy nak story-mory crite2 mase zaman saya kecik2 dulu..

Pagi td aku breakfast ngan my click.. Ntah macamane kami boleh teringat zaman kecik2 dulu bile bersukan..
Mane tak nye aku rindu sgt2 nk bersukan sbbnye seriusly bile aku bersukan segala tekanan aku hilang..sekarang dh keje, xde banyak mase nk bersukan... tambah2 lg bile stress..Penat je balik rumah cara nk hilangkan stress 2 tido..pas2 bile bangun je tido..g balik keje... cam2 lah rutin hari2 yg terpaksa dilalui dgn tabah & redha..chewahhh~ye lah sgt.. tp yelah xkeje camne nak makan & hidup kan..kan..

Berbalik pada story-mory pasal sukan nie..bile aku tgk budak2 zaman sekarang memang rasa kesian sgt sbb cara mereka bersukan @ beriadah tak same macam zaman kite dulu.. Zaman dulu igt lagi masa time sekolah2 rendah.. permainan yg sy paling suke delah roundest.. klu tanye budak2 skrg mesti dorg xtau sukan ape 2..yg dorg tau, sukan kat taman mainan atau lepak kat rumah main game kt komputer @ laptop je atau PS2..3..4..dan sebagainya.. fuhhh memang xmencabar fizikal langsung..

Klu nak tau permainan roundest 2 lebih kurang cam baseball lah.. best sebab klu dapat pukul kuat & jauh mmg susah pasukan lawan nak sambut bola.. then selagi pasukan lawan xdpt tgkap bola & pass pada kawan tengah sepasukannye, kite boleh lari 1 round sehingga tempat titik permulaan..pastu kawan sepasukan leh continue permainan.. yg bestnye bile penangkap bola 2 dpt sambut bola dgn 2 belah tangan bermakna org yg sedang bermain memukul bola 2 mati serta merta..begitu jugak klu dpt sambut bola hanya dgn sebelah tangan, habis satu pasukan mati serta merta.. mmg best mase nie lah nampak semangat sepasukan walaupun bermain dengan lelaki dan perempuan..2lah zaman dulu bersukan lelaki dan perempuan xde fikir ape2 pun & xrase malu.. tp zaman sekarang sekolah rendah dh pandai cintan cintun..

Igt lagi bile petang je mesti kuar rumah nak main ngan kgkawan walaupun my father dulu nye garang & tak bagi anak2 kuar main campur2 ngan budak kmpg.. bukan ape kate nye tak nak bebas sgt sbb bile dh dpt main xigt nak blaja..tp mmg pun, punye la malas nak blaja..bile dh bersukan ptg, malam tu kul 8mlm dh tido.. bukan sy yg baca buku, buku yg baca sy..

Klu nak igt permainan zaman kecik dulu mmg banyak antaranye main masak2, main getah, batu seremban, nyorok2, congkak, jengket2, konda kondi, pondok2, gasing, layang2, susun tin, susun kasut, galah panjang, main nenek kebayan pon ade & macam2 lg lah.. semua nye ikut musim.. permainan2 ni semua nya tak memerlukan kos yg tinggi berbeza dgn permaian sekarang..

Klu kat sekolah dulu permainan yg paling famous ialah pemadam.. punye la nakal pemadam pon boleh buat main, penutup botol@ penutup oren, terup tp bukan terup yg judi 2, terup yg ketuk dgn tangan sampai keluar angin, pas2 terup 2 akan terbalik dgn kuantiti yg banyak.. pas2 permainan getah dgn kertas2 yg lipat2 kecik seperti lastik pas2 lastik kat org.. bila kene Ya Allah pedihnye.. punye lah nakal.. hihi..

Tulah bile igt balik mmg seronok sgt & sekarang dh xjumpe permainan2 tu kat kmpg lg.. budak2 kmpg pun sumer nye duduk rumah je, tak pun nampak di cyber cafe sahaje.. yg nampak kat luar rumah budak2 besar je yg xde keje asyik melepak.. =)

Apa-apa pun sukan atau permainan yg kite main buat lah dangan cara yg sihat.. sebab sekarang pon dh banyak akitiviti2 sukan yg sudah disediakan atau perlu keluarkan sedikit modal.. Juga terdapat sukan atau permainan yg tidak memerlukan wang.. yg penting happy & boleh buat kite semua cergas & cerdas..

~Gambar-gambar permainan tradisional~

Okey cukup sudah story-mory buat kali ni.. sbb klu nak cite mmg tak kan habis...
story lagi for the next entry..
Bui..baiii.... ('',)


Wednesday, February 9, 2011

Al-kisahnya Di Kampung Part 1

Khamis ; 4.30 pm
3 Februari 2011

Taman Rekreasi Gunung Lang,
Ipoh Perak Darul Ridzuan







Pic by :|chaie safri
Official Photographer

ReHat Sini Jap