"Ketahuilah bahawa kesusahan itu akan membuka pendengaran dan penglihatan, menghidupkan hati, mendewasakan jiwa, mengingatkan hamba dan menambah pahala".

~ IkLan ~

CounTeR



~ TimE ~

Saturday, February 12, 2011

#Sukan Kampung#

Assalamualaikum buat blogger2 sumer... ('',)
Jumpe lagi...
Entry kali ni sy nak story-mory crite2 mase zaman saya kecik2 dulu..

Pagi td aku breakfast ngan my click.. Ntah macamane kami boleh teringat zaman kecik2 dulu bile bersukan..
Mane tak nye aku rindu sgt2 nk bersukan sbbnye seriusly bile aku bersukan segala tekanan aku hilang..sekarang dh keje, xde banyak mase nk bersukan... tambah2 lg bile stress..Penat je balik rumah cara nk hilangkan stress 2 tido..pas2 bile bangun je tido..g balik keje... cam2 lah rutin hari2 yg terpaksa dilalui dgn tabah & redha..chewahhh~ye lah sgt.. tp yelah xkeje camne nak makan & hidup kan..kan..

Berbalik pada story-mory pasal sukan nie..bile aku tgk budak2 zaman sekarang memang rasa kesian sgt sbb cara mereka bersukan @ beriadah tak same macam zaman kite dulu.. Zaman dulu igt lagi masa time sekolah2 rendah.. permainan yg sy paling suke delah roundest.. klu tanye budak2 skrg mesti dorg xtau sukan ape 2..yg dorg tau, sukan kat taman mainan atau lepak kat rumah main game kt komputer @ laptop je atau PS2..3..4..dan sebagainya.. fuhhh memang xmencabar fizikal langsung..

Klu nak tau permainan roundest 2 lebih kurang cam baseball lah.. best sebab klu dapat pukul kuat & jauh mmg susah pasukan lawan nak sambut bola.. then selagi pasukan lawan xdpt tgkap bola & pass pada kawan tengah sepasukannye, kite boleh lari 1 round sehingga tempat titik permulaan..pastu kawan sepasukan leh continue permainan.. yg bestnye bile penangkap bola 2 dpt sambut bola dgn 2 belah tangan bermakna org yg sedang bermain memukul bola 2 mati serta merta..begitu jugak klu dpt sambut bola hanya dgn sebelah tangan, habis satu pasukan mati serta merta.. mmg best mase nie lah nampak semangat sepasukan walaupun bermain dengan lelaki dan perempuan..2lah zaman dulu bersukan lelaki dan perempuan xde fikir ape2 pun & xrase malu.. tp zaman sekarang sekolah rendah dh pandai cintan cintun..

Igt lagi bile petang je mesti kuar rumah nak main ngan kgkawan walaupun my father dulu nye garang & tak bagi anak2 kuar main campur2 ngan budak kmpg.. bukan ape kate nye tak nak bebas sgt sbb bile dh dpt main xigt nak blaja..tp mmg pun, punye la malas nak blaja..bile dh bersukan ptg, malam tu kul 8mlm dh tido.. bukan sy yg baca buku, buku yg baca sy..

Klu nak igt permainan zaman kecik dulu mmg banyak antaranye main masak2, main getah, batu seremban, nyorok2, congkak, jengket2, konda kondi, pondok2, gasing, layang2, susun tin, susun kasut, galah panjang, main nenek kebayan pon ade & macam2 lg lah.. semua nye ikut musim.. permainan2 ni semua nya tak memerlukan kos yg tinggi berbeza dgn permaian sekarang..

Klu kat sekolah dulu permainan yg paling famous ialah pemadam.. punye la nakal pemadam pon boleh buat main, penutup botol@ penutup oren, terup tp bukan terup yg judi 2, terup yg ketuk dgn tangan sampai keluar angin, pas2 terup 2 akan terbalik dgn kuantiti yg banyak.. pas2 permainan getah dgn kertas2 yg lipat2 kecik seperti lastik pas2 lastik kat org.. bila kene Ya Allah pedihnye.. punye lah nakal.. hihi..

Tulah bile igt balik mmg seronok sgt & sekarang dh xjumpe permainan2 tu kat kmpg lg.. budak2 kmpg pun sumer nye duduk rumah je, tak pun nampak di cyber cafe sahaje.. yg nampak kat luar rumah budak2 besar je yg xde keje asyik melepak.. =)

Apa-apa pun sukan atau permainan yg kite main buat lah dangan cara yg sihat.. sebab sekarang pon dh banyak akitiviti2 sukan yg sudah disediakan atau perlu keluarkan sedikit modal.. Juga terdapat sukan atau permainan yg tidak memerlukan wang.. yg penting happy & boleh buat kite semua cergas & cerdas..

~Gambar-gambar permainan tradisional~

Okey cukup sudah story-mory buat kali ni.. sbb klu nak cite mmg tak kan habis...
story lagi for the next entry..
Bui..baiii.... ('',)


No comments:

Post a Comment

ReHat Sini Jap